Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

A címeren álló, háromszögű pajzs kék mezejében alul vízszintes ezüst hullámpólya. Felette lebegő helyzetű, egymáson keresztbetett két arany kaszapengén álló, jobbra fordult, kiterjesztett szárnyú, arannyal fegyverzett ezüstgalamb. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs ÁROKTŐ felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A gabonatermesztést jelképezik a kaszapengék, aranyszínük pedig az aratásra megérett búzát. A galamb a református és A katolikus egyházművészetnek egyaránt kedvelt motívuma, így a két jellemző valláshoz tartozó lakosságot is megjeleníti azonkívül, hogy a Szentlélekre is utal. Ezenkívül több erényt is szimbolizáló címerállat: az alázat, a szeretet, a mértékletesség, az egyetértés megszemélyesítője. Termékenység-szimbólumként is számon tartják, mivel sok utódot hoz világra.

Az arany (Nap): az értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség, az ezüst (Hold): a bölcsesség, őszinteség, ártatlanság, tisztaság, szemérmesség, a kék (Jupiter): az elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom jelképei.