Csongrád-Csanád vármegye

Algyő község címere egyszerű álló, kerek talpú pajzs, körbefutó ezüst szegéllyel. A pajzs belső mezejét alsó harmadánál hullámos ezüstpólya egyszer vágja. Az ezüstpólya a Tisza folyót jelképezi. A pólya fölötti mező hasítással osztott.

A heraldikai nézetben jobb felső zöld oldalon élével jobbra néző csoroszlya és hegyével felfelé, élével balra forduló ezüst ekevas van. (Ezt a két mezőgazdasági eszközt örökítette meg az 1800-as években használt pecsétnyomó is.) Ebben a mezőben a csoroszlyától és az ekevastól jobbra és balra egy-egy hatágú arany csillag, az ekevas alatt ötszirmú arany virág látható.

A bal oldali vörös mezőben aranyszínű kétágú csüngős honfoglalás kori ruhadísz, melynek felső tagja csúcsára állított négyzet alakban stilizált virág, alsó része csepp alakú. A ruhadísz a magyarok korai megjelenésére utal Csongrád területén.

A címerpajzs hullámpólya alatti harmada kék színű, benne jobbra úszó hal, mely ara utal, hogy Algyő település létrejöttét elsősorban a Tiszának köszönheti, a folyó adott megélhetést nemcsak a halászoknak, hanem az ártéren bőségesen nőtt vessző, ami a kosárfonás alapanyaga volt.

A pajzson szembeforduló, fekete bélésű, ezüstszínű, pántos sisak helyezkedik el, nyakában ezüst medalion. A sisakon nyitott leveles korona található vörös és zöld ékkövekkel.

A sisaktakaró kék és arany.