Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zsana község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zsana község

(Bács-Kiskun megye)

Zsana címerének kerektalpú pajzsán aranysárga homokon, kék háttér előtt áll egy nagy bajszú juhász alföldi pásztor viseletben. Fején magas fekete alföldi juhászkalap, fehér inge fölött pitykés fekete lajbi, vörös-barna nadrágot és fekete csizmát visel, vállára egy vörös-barna díszítésű fehér szűr terül. Bal kezében kampós terelőbotot tart. A bárány egyik mellső lábát felhúzva, arcát felénk fordítva áll. Ugyanezen kék háttér előtt látható a pajzs jobb felső részén egy fehér holdsarló aranysárga csillaggal, a pajzs bal felső részén pedig egy emberarcú aranysárga nap. A címerpajzs fölött egy háromágú aranysárga korona ül, vörös-barna és zöld ékkövekkel díszítve, vörös-barna béléssel. A pajzsot alulról egy akáckoszorú szegélyezi, aranysárga tölcsérből kibúvó fehérszirmú virágokkal és kerekded zöld levelekkel.

A címer legfőbb motívuma a zsanaiaknak évszázadok óta megélhetést biztosító állattartást jelképezi. A múltbéli alföldi juhászokhoz hasonlóan a ma dolgos gazdái is télen-nyáron, éjjel-nappal vigyázzák, gondozzák állataikat - ezt jelzi a Nap, a Hold és a csillag képe. Az Alföld aranysárga homokja a címerpajzson látható, a helybélieknek oly kedves akácerdő jelképe a pajzsot alulról szegélyezi. A pajzs felett megjelenő korona - amely formájában teljesen megegyezik a Kiskunhalas címerén szereplővel - a városhoz való évszázados kötődésre utal. Színvilágában a címer a heraldika szabályaihoz, a fenti tartalomhoz és a község zászlajának fehér színéhez igazodik.