Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zebecke község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zebecke község

(Baranya megye)

A címer pajzsa álló, kerek talpú, szimmetrikus. A pajzs alsó harmadában három, egymásba érő, ívelt vonallal vágott. A felső mező alapmáza kék, a mező közepén ezüsttel színezett, páncélos kar található, mely kettő, hegyével lefelé fordított, ezüst nyílvesszőt markol. A kart kettő, ezüsttel színezett, alsó ágrészénél egymást keresztező fűzbarkaág fogja közre. A pajzstalp zöld mázú, középen hullámos, ezüstpólya szeli ketté.

Zengővárkony község

A címer csücskös talpú tárcsapajzs. Alapszíne arany. Az alsó részén (pajzstalpban) zöld színű kiemelkedés, a Mecsek része, a Zengő. Fölötte zöld burokban szelídgesztenye termése, már érett állapotban. A burokból kikandikáló két gesztenye fehér-vörös, ill. arany-vörös színű. A gesztenye termésének rajza mellett balra egy álló, lebegő ezüstszínű ekevas. A pajzson kívül található díszítő motívumok: a sisak kék-vörös, a sisakkorona arany, a sisaktakaró szintén kék-vörös színű.

Az eke a jelképek között a férfit szimbolizálja. (A föld barázdája pedig a nőt, a szántás ekképp a megtermékenyítést). A lebegő ekevas az égi és a földi világ találkozása. A hegy - földrajzi utaláson túli - jelentése: az Ég és a Föld találkozási pontjai.

A címer színei:

Arany: a Nap színe, a fenség és az anyagban alakot öltő isten szimbóluma; itt a természet gazdagsága.

Zöld: a természet, az újjászületés és az egészség jelképe.

Piros: az életerőt, a testet éltető energiát, az erekben keringő vért jelenti.

Fehér (ezüst): a tisztaságot, tökéletességet, ártatlanságot, boldogságot, a megvilágosodottságot jelképezi.