Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zámoly község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zámoly község

(Fejér megye)

A címer álló helyzetű, zölddel és arannyal harántnégyelt, háromszögű pajzs.

A felső zöld pajzsmezőben egy lebegő arany méhkas látható. A méhkas alatt, valamint a jobb és a bal oldalán három aranyméh lebeg szabályos háromszög alakzatban. Az alsó (zöld) pajzsmező közepén egy lebegő, kerék nélküli aranyeke látható.

A jobb és a bal oldali arany pajzsmezőben szimmetrikusan egy-egy lebegő, zöld szőlőfürt, melyeket két-két zöld levél övez.

A címerpajzs ábrái a két szőlőfürt kivételével a község eredeti viaszpecsétjéből származnak.

A pecsét központi motívuma egy méhkaptár, körötte repkedő méhekkel. A kaptár mögül kibukkanva mezőgazdasági szerszámok: eke, kasza, fagereblye és cséphadaró láthatók. A kaptár előtt egy búzakéve fekszik. A méhkaptár Zámoly lakóinak dolgos, szorgalmas életét jelképezi. A szorgos méhek azt a szívós akaratot szimbolizálják, amely a falu lakóit évszázadokon keresztül átsegítette a történelem válságos esztendőin, egyben kifejezi a mai zámolyiak jövőbe vetett bizalmát.

A szőlő, mint bibliai motívum, a bőség és a gazdagság szimbóluma volt. A Zámoly címerében szereplő szőlőfürtök konkrétan az ott termő borokra utalnak. A község a híres móri borvidékhez tartozik, borainak íze, zamata vetekszik a névadó móri borokkal.