Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zamárdi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zamárdi város

(Somogy megye)

Az önkormányzat címere: csücskös talpú két tárcsapajzs, hullámos ezüstpólyával két mezőre osztva. A felső mezőben a hullámos pólyából előtűnő 21 sugarú arany napkorong. Az alsó mezőben zöld hármashalmon álló, lóhere végződésű ezüst kettőskereszt, melyet a mező mindkét sarkában 2-2 levéllel megrakott arany szőlőfürt kísér. A pajzs felett kiterjesztett szárnyú, vörös csőrű, balra repülő fehér sirály, alul két keresztbetett szárú, aranymakkokkal megrakott zöld tölgyfaág keretezi a címert.

Jelentése: a pajzsban az ezüstpólyából előtűnő Nap, a felette repülő sirály a napsugarak által alkotott „aranyhidat”, általában a Balaton szépségét jelképezik. A hármashalmon álló kettőskereszt a Szent Benedek rend több évszázados jelenlétére utal. A szőlőfürtök Zamárdi évezredes szőlőkultúráját, a tölgyfalombok nagy kiterjedésű erdőterületeit jelentik."