Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zalameggyes község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zalameggyes község

(Veszprém megye)

Zalameggyes címere álló, háromszögű pajzs zöld mezejében ezüst pajzsfő. Az ezüstmezőben zöld szárukon keresztbe tett, két vörös meggy lebegő helyzetben. A zöld mezőben lebegő helyzetű arany heraldikoni koronából növekvő ezüst kettőskereszt, amit szintén a koronából növekvő leveles arany búzakalász és leveles arany kukoricaszár fog közre.

A címert és a település zászlaját 1997. augusztus 23-án avatták fel, áldották meg Vető István evangélikus tiszteletes és Somlai Péter katolikus esperes.

Meggyes 1357-ben tűnik fel először Meggyesi Finta fia János birtokában, majd 1370-ben a Meggyesi család hat ága osztozik rajta. 1394-ben mint a kapornaki apát részjószágát említik. Köznemes birtokosaival a XV. században is gyakran találkozunk.

Meggy szavunk régi helyneveinkben gyakori névelem. Az -s képzős változata olyan helyet jelentett, ahol sok meggyfa volt. A település címere "beszélő címerként" a település nevét idézi fel, valamint utal arra, hogy a település lakosságának megélhetését évszázadokon keresztül a termőföld biztosította.