Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zalalövő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zalalövő község

(Zala megye)

Zalalövő címere a 20. század elején a "Zala Vármegye Zalalövő Község" és "Zala Vármegye Budafa Község" használatos pecsétben található pajzs alakját követi: csücskös talpú.

A pajzs bíborvörös mezőjében, a pajzsfőben jobbra mutató ezüstszínű páncélborítású, bárdot tartó levágott kar, a pajzsderék mezőben az 1830-as években épült kőhíd aranyszínű metszete látható. A kék színű pajzstalp mezőben, az ezüsthullám a Zala folyót, a pajzstalp közepének alsó részében található ezüstrész pedig a "Borostyán" tavat szimbolizálja.

A díszhelyen a páncéllal borított kar a 17. századi végvári vitézséget, a kézben tartott bárd az 1927-ben neoromán stílusban felépült templom védőszentjét, Szent Lászlót szimbolizálja. A római uralom idején a községen keresztül vezetett Poetivio felé a legjelentősebb út a "Borostyán út", a nyomvonalra épült az 1830-as években téglából és kőből készült híd. A helyi idősebb emberek "római hídként" emlegetik, melynek metszete a pajzs pólyahelyén van. A pajzsláb kék színe áttételesen a nagyközségben élő emberek boldogságát is érzékelteti.