Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zákányfalu község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zákányfalu község

(Somogy megye)

Csücskös talpú az ezüstpajzs, vörös sátorral. Az ezüst pajzsmezőkben egy-egy stilizált, örökzöld (tuja) növény lebeg. A vörös sátor alján zöld halom, melyen ezüst rovátkolt várfal áll, jobbján nagyobb, balján kisebb toronnyal. A jobb oldali torony két ablakkal, alattuk boltíves kapubejárattal, a bal oldali két ablakkal ellátott. A fenti bástyanyílások fekete színűek. A várfal felett középen liliomos arany korona, e felett arany görögkereszt.

A vörös sátorban elhelyezkedő építmény ún. "Magashegyi" ősi településén volt egykori udvarházat mint a falu ősi magját szimbolizálja. A felette lebegő aranykorona jelentése kettős: utal az 1531-ben itt tartott rendi országgyűlésre, a felette lebegő aranykereszttel együtt a Zichy család címerének egy részletét ábrázolja. Az ezüstmezőben lebegő zöld tuják a községben nagy számban található örökzöld növényeket, a táj szépségét jelképezik a címerben.