Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zákány község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zákány község

(Somogy megye)

Álló, alul hegyben végződő a címerpajzs. A kék színű pajzsfő felső jobb sarkában arany, tizenhat sugarú Nap, felső bal sarkában ezüstszínű madárszárny van.

A pajzsderék ezüst pajzstalp alsó jobb sarkában ezüstszínű ekevas, alsó bal sarkában három aranyszínű gabona kalász látható.

A pajzsfő fölött a címersisak helyén hét fokkal osztott téglavörös színű várfal, rajta fekete ZÁKÁNY felirat.

A címerpalást helyén a címer hegyénél induló két szőlőinda övezi a pajzsot, kék szőlőfürtökkel és zöld levelekkel.

A címerképek leírása:

NAP: stilizált megjelenítése 16 egyenlő hosszú sugárral történt. Fényszimbólum. A termékenység és az igazságosság szimbóluma. Éltető elem.

MADÁRSZÁRNY: megjelenítése: stilizált kitárt fél szárny ezüstszínnel. Itt a Dráva és a Kotró természeti környezetére utal, de a vasút szárnyaskerék emblémáját is eszünkbe juttathatja.

FOLYÓ: megjelenítése ezüst hullámpólyával történt. Az újjászületés eleme, a megtisztulás szimbóluma. Jelen esetben a Drávát jelképezi, mely határfolyó lévén elválaszt és összeköt a szomszédos országgal.

EKEVAS: a megtermékenyítés szimbóluma. Jelen esetben a mezőgazdaságra utal.

GABONAKALÁSZOK: az állandóan újjászülető élet szimbóluma.

VÁRFAL ZÁKÁNY felirattal a történelmi időkre emlékeztet. A Zrínyi család birtokán épült, palánkkal megerősített földvárra utal.

SZŐLŐ: az egykor nevezetes borvidékre emlékeztet