Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zajk község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zajk község

(Zala megye)

A címerpajzs csücskös talpú.

A pajzs kék mezejében lebegő ezüst ásófej, melynek jobb és bal oldalát lebegő arany búzakalászok veszik körül.

Pajzstartók: girlandon jobbról-balról egy-egy ágaskodó, vörös nyelvű aranyszarvas látható.

A címerpajzs felett lebegő fekete kontúros aranybetűkkel „ZAJK” felirat szerepel.

Zajk község legjelentősebb ősi családja a nemes Zichy család. A levéltárban talált források azt bizonyítják, hogy Zajk és Zich helységről nevezettek legelőször a Zichy család törzsősei. Mivel ezen ősi család a község nevét vette fel, ezért a Zichy család címerét alkotó motívum, a kék csöcskös talpú pajzs, amelyet arany girlandon álló ágaskodó aranyszarvasok tartanak, Zajk község címer kompozíciójának is alapját képezi.

A pajzs kék mezejében ezüst ásófej, amelynek jobb és bal oldalát arany búzakalászok veszik körül, a település 1851. évi pecsétje alapján a mezőgazdaságot jelképezi. A faluban élő emberek többsége még a mai napig is földművelésből él. Az erdőségek, a sokszínű és változatos táj, a természeti környezet, ez jelenti Zajk községet az itt lakók és a messziről ideérkezők számára.