Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Zádorfalva község címere
Nagyítsa ki a képet!

Zádorfalva község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, csücskös talpú, zöld színű tárcsapajzs a címer, alul arany hullámpólyával; a pajzs mezejében élével kifelé és hegyével lefelé fordított ezüst ekevas és csoroszlya által kísért három ezüst búzaszál lebeg. A pajzson félig jobbra fordult, zárt katonai sisak, rajta háromlombú aranykorona; az oromdísz kitárt szárnyú, szembe néző ezüstsas, amely fölött hét aranycsillag látható. A foszlányok színe vörös és arany. A pajzs alatt egy szalag lebeg ZÁDORFALVA felirattal.

A teljes címer a település kuriális község jellegét idézi. A pajzson látható hullámpólya a Szuha folyóra és ezáltal a természeti környezetre utal, míg az ekevas, a csoroszlya és a három búzaszál - a régi pecsét ábrája - az önkormányzat előzményeire, ugyanakkor a mezőgazdaság jelentőségére is. A sas a történeti Gömör vármegyét jelképezi, amelyhez a község tartozott. A csillagok azokra az eredeti településrészekre emlékeztetnek, amelyekből a hagyomány szerint a mai község létrejött.