Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vöckönd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vöckönd község

(Zala megye)

Háromszögű pajzs kék mezejében ezüst vörös tetejű templom, melynek jobb és bal oldalán, a pajzsfő elején és a pajzsfő hátsó részén, egy-egy arany szőlőfürt lebeg. A pajzsot természetes búzakalászpipacs-koszorú veszi körül. A pajzs felett fekete betűkkel lebegő „VÖCKÖND" felirat látható.

A pajzsra emelt címerképek jelentése:

A község templomát, a falu lakóinak munkájával és adományaiból építették, az 1900-as évek elején. Az újkori címer háromszögű pajzsának kék mezejére emelt stilizált templom az összefogás, a közösségi összetartozás szimbóluma. A pajzsfő arany szőlőfürtjei a falucska fölött lévő szőlőhegy jelképei.

A búzakalászpipacs-koszorú úgy öleli körül a címerpajzsot, mint a mezők és a rétek a községet, sugallva az érintetlen táj szépségét, a finom falusi ebédek hangulatát a nyugodt pihenés lehetőségét, mindazt a sok-sok értéket, melyet Vöckönd község képvisel.