Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vízvár község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vízvár község

(Baranya megye)

Kerek talpú kék pajzsban vörös bogyókkal megrakott két, zöld levelű babérág között jobbra fordult, vörössel fegyverzett aranyoroszlán felemelt jobbjában hegyével balra mutató ezüstsarlót, míg baljában három arany búzakalászt tart.

Vokány község

A falu címere egyenesen álló, ún. reneszánsz pajzson látható. Pajzstalp részében a címerpajzs vágott. A pajzsfő a pajzson szereplő grafika által jobb harántosztású. (A címerpajzs esetében mindig a "pajzsot viselő személy" szemszögéből nevezzük meg az irányokat!)

A címerpajzs felett szembenéző, álló rostélyos sisak látható. Tetején egyszerű, gombos, ötágú sisakkorona fogja össze a sisaktartót, mely a címerpajzs körül helyezkedik el. A sisaktakaró stilizált, bevágott szélű, levél vagy foszlányszerű.

A címerpajzs alatti szalagon áll a felirat a község nevével.

A pajzs alapszíne három színből áll. A jobb harántosztás piros alapszínű, a bal oldali ezüst, a pajzstalp zöld. A címerben szereplő ábrázolás a levéltárban fennmaradt két pecsét rajza közül az ún. b változatot követi, mely1807-es iraton maradt fenn. Ennek eredeti leírása így szól: "A képmezőben álló női és ülő férfialak. A nő jobb kezében vállára emelve vázát tart, baljával és az ülő férfi jobbjával zászlót tart." A női figura a korsóval ezüstszínű - fekete kontúrvonalakkal - a jobb haránt mezőben, a bal haránt mezőben lévő ülő férfi alakja piros színű - fekete kontúrral. Kivéve az előre nyúló jobb lábát, mely a jobb oldali harántmezőbe nyúlik át, mert ez ezüstszínű (fekete kontúrral). A harántvonal szerepét betöltő zászlórúd ezüstszínű - fekete kontúrral -, a bal oldali haránt mező közepén elhelyezkedő, mozgást kifejező zászló piros színű, a zászló jobb felső széle közelít a pajzsfő felső széléhez, de nem érinti azt.

A sisakrostély mögötti rész szintén piros színű, a nyak és a homlok kivillanó részei ezüstszínűek, a rostély, a páncél a nyak alsó részénél aranyszínű. Ugyancsak arany a korona színe, a díszgömbök pirosak. Piros az elválasztó ív a sisak ezüst homlokrésze és a korona között. A sisaktakaró követi a címerpajzs színeit: piros, zöld és ezüstszínekből áll. Mindkét oldali sisaktakaró végén kis, ezüstszínű kör látható - záródíszként.

A szalag fekete kontúrvonalú, benne a felirat, a község neve: VOKÁNY.