Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vérteskethely község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vérteskethely község

(Komárom-Esztergom megye)

Heraldikai leírás:

Álló, háromszögű a pajzs, vörös mezejében kék pajzsfő és alul zöld hármashalom. A kék mezőben középütt lebegő helyzetű Luther-rózsa (zöld levelű és ötszirmú fehér rózsa, közepén kereszttel ékített vörös szívvel megrakva), jobbról arany apostoli kettőskereszt, balról nyolcágú arany csillag kíséri. A vörös mezőben a középső halom felett leveles arany szőlőfürt, a szélső halmok felett egy-egy aranyalma lebeg. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, szárukon alul keresztbe tett és hét-hét arany makkterméssel ékített leveles zöld tölgyfaág övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével a nagybetűs VÉRTESKETHELY településnév.

A község domborzati viszonyaira utaló hármashalom, valamint a lakosság katolikus, evangélikus és református vallásának szimbolizálása jelenik meg a címerben, ezenkívül a hagyományos szőlőtermesztés és az utóbbi évtizedekben jelentőssé vált kertészkedés az almaültetvények telepítésével.

A heraldikai mázak-fémek és színek:

Fémek:

arany (Nap) értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség;

ezüst (Hold) bölcsesség, tisztaság, őszinteség, ártatlanság, szemérmesség.

Színek:

vörös (Mars ) hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség;

kék (Jupiter) elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom;

zöld (Vénusz) szabadság, szeretet, szépség, remény, örökkévalóság.