Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Végegyháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Végegyháza község

(Békés megye)

A címer egy csücskös talpú pajzs, alsó harmadában vágott.

A felső 2/3-os pajzsmező színe középkék, utalva az égboltra, az alsó 1/3-os rész színe középzöld, a zöldellő termőföldet, a mezőket szimbolizálja.

A címer a volt Fekete grófok címerpajzsának formáját és néhány szimbolikus képét is hordozza, egyben tükrözi az ország 1100 éves alapításának örökségét. (Lásd a címer középpontjában elhelyezett templomot, ami a község egyetlen építészeti műemléke, Szent István államalapításának szimbóluma is.)

A bal oldalon található vörös kar, mely búzakalászt tart, a település mezőgazdasági jellegére utal. Jobb oldalt egy fekete kar nyújt olajágat a templom felé a békés egymás mellett élést szimbolizálva. A település alapítói között annakidején bőven akadtak szlovák betelepülők is, innen származik a helység régi neve, Tótkovácsháza is.

A címert hármas jelkép uralja, a hit (templom), a remény (búzakalász) és a szeretet (olajág). A zöld mezőben ezüsthullámos csík a kanyargó Száraz-eret tükrözi vissza.

A címeren egy arany ötágú leveles korona áll, ami a település valamikor kincstári birtokviszonyára utal.

A címertakaró a Fekete grófok címeréből átörökített, ezzel is a hagyományokat őrizve, az örökséget ápolva.