Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Varsád község címere
Nagyítsa ki a képet!

Varsád község

(Tolna megye)

A heraldikailag szabályos címerpajzsot egyenes és görbe vonalak határolják. Középen boglárpajzs van, így három részre tagozódott a címer.

A pajzs alsó részén a kék színű görbe terület a falu határában húzódó Donát-patakot jelképezi. Az alsó zöld háromszögben a terület mezőgazdasági jellegét szimbolizálja a szőlőfürt, amely az 1843-as pecsétnyomóról került adaptálásra. A piros alapú rész jobb oldalán a katolikus, a bal oldalán szimmetrikusan a település evangélikus, műemlék jellegű temploma található. Ez a két templom tudatja, hogy a község lakói békében és barátságban tudtak, tudnak egymás mellett élni.

A címer közepén boglárpajzsban kék alapon kiemelve a falu közepén álló I. és II. világháborús emlékhelyen található turulmadár került ábrázolásra.

Tehát az alapszínek a piros, a zöld és a kék. A szimbólumok: két templom, szőlőfürt és turulmadár - ezüstszínűek. Az alapszínek vonal nélkül találkoznak egymással.

A címer alatt úgynevezett fecskefarkú szalagon található a település, Varsád neve, jól látható fekete betűkkel aranyszínű alapon.