Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Várad község címere
Nagyítsa ki a képet!

Várad község

(Baranya megye)

Álló, háromszögű pajzs zöld mezejében nyelükön haránt irányban keresztbe tett ezüstgereblye és háromágú villa látható, melyet jobbról nyolcágú aranycsillag, balról arany apostoli kettőskereszt kísér. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, szárukon alul keresztbetett és hat-hat kalászból álló búzakoszorú övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével a nagybetűs VÁRAD felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A református és a katolikus hitű lakosságra utalnak a csillagok és a latin, valamint apostoli kettőskereszt. Az oroszlán szimbolizálja a vallásához hű lakosságot, a kard pedig emléket állít mindazoknak a zádori lakosoknak, akik életükkel és vérükkel áldoztak hazájukért és szűkebb pátriájukért. Ugyancsak utal az oroszlán a karddal a szájában az itt egykor birtokos Batthyányakra, akiknek a címerében ez az egyik címerállatuk.

A heraldikai mázak jelentése:

Fémek:

Arany (Nap): értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség.

Ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, őszinteség, ártatlanság, szemérmesség.

Színek:

Vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség.

Zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, szépség, remény, örökkévalóság.