Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vámosújfalu község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vámosújfalu község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, kerek talpú a pajzs, amelynek kék mezejében természetes színű (barna), öttövű szőlőtőkéből négy szőlőszár ered. Az első a pajzs jobb oldalát, a második és harmadik venyige a pajzs felső élét, a negyedik venyige pedig a pajzs bal oldalát érinti.

Az első venyigén egy zöld szőlőlevél, alatta pedig egy arany szőlőfürt lebeg. A második venyigén, a pajzsfő és a pajzsderék érintkezési magasságában egy zöld szőlőlevél hajlik alá. A harmadik venyigén ugyancsak egy aranyló szőlőfürt van. A negyedik venyigén pedig egy zöld lehajló szőlőlevél alatt szintén egy arany szőlőfürt helyezkedik el.

A címer feltehetőleg a falu termelési struktúrájára utal, Tolcsva közelsége is igazolja, hogy itt kiváló szőlőtermést adó ültetvények voltak jellemzőek. A venyigéknek és a szőlőtőnek ez a különleges megrajzolása pedig annak az emléke lehet, hogy Vámosújfalun jelentős utak találkoznak.

A kerek talpú pajzs alatt egy négyszeresen megtört, fecskefarkú aranyszalagon vörössel a felirat: VÁMOSÚJFALU.