Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vámosszabadi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vámosszabadi község

(Győr-Moson-Sopron Megye)

A községcímer pajzs alakú, a fekvő része függőlegesen ketté osztva.

A bal oldali mezőben piros alapon aranyszínű, álló oroszlán, mely jelképezi azt, hogy mindkét település (Győrszabadi és Alsóvámos) több mint 600 éven keresztül a Héderváry család és hozzátartozóik birtokaihoz tartozott. A Héderváryak címerében az oroszlán található fő helyen.

A jobb oldali fekvő mezőben zöld alapon jobb oldalt fehér ekevas élével kifelé fordított, bal oldalt fehér csoroszlya, ez jelképezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzs alsó részén három ezüstszínű hullámos vonal kék mezőben jelképezi a települések életét alapvetően meghatározó, a településeket körbehálózó Nagy-Dunát, a Szavai-csatornát és a Révfalusi-csatornát. Ezek az élővizek nagyon sok szenvedést okoztak a két településen élő embereknek. A gyakran pusztító árvizek többször is teljesen elpusztították mindkét települést, de a lakosság nagy része mindig itt kezdte újra életét.

A belső két kék mezőben található két-két hal jelzi, hogy a terület mindig bővelkedett halban. A történetírók ebből származtatják Szabadi nevét: szabad volt a községben halászni, vadászni.

A címpajzsot mindkét oldalt összefogó aranyszínű tölgyfalevél-koszorú jelképezi a településeket körbefogó erdőket, valamint az összefonódó koszorú szimbolizálja a két település 1950-ben történő egyesülését is.