Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vajdácska község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vajdácska község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címerpajzs nem tartalmaz heroldalakot, hanem inkább egy, a pajzs közepére, fő motívumként elhelyezett címerképpel tölti meg a mezőt, követve azt a ma már sajnos sokszor mellőzött elvet, miszerint egy pajzsra lehetőleg egy fontosabb címerkép kerüljön csak. Egyszerűségének köszönhetően a pajzs ábrájának szerkesztése és elhelyezése kiegyensúlyozott: nem veszik el az apró részletekben, nem tördeli szét a pajzsmezőt.

A kék színű pajzsmezőt zöld pajzstalpon álló arany gázlómadár foglalja el, lábánál három fiókából álló fészekaljával. Szerencsés gondolat, hogy a település közvetlen környezetére, a vízi világra utaló címerképet választott magának, és nem a magyarországi községi címerek szinte elengedhetetlen részének tekintett, a mezőgazdasági tevékenység valamely ágára utaló növény vagy eszköz megjelenítésével próbálkozott.

Vajdácska címerének heraldikai leírása:

Egyenes állású kék színű tárcsapajzsban (reneszánsz pajzs) zöld pajzstalpon álló arany gázlómadár, lábánál három fiókájával.

A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű hullámos szalagon mutatja a település nevét, aranybetűkkel.