Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vágáshuta község címere
Nagyítsa ki a képet!

Vágáshuta község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Az önkormányzat címere a bal oldalán makkozott tölgyfa leveles ággal, jobb oldalán tobozos lucfenyőággal koszorúzott csücskös talpú pajzs, a koszorú alatt aranyozott szalagon "VÁGÁSHUTA" felirattal. A pajzs középen vágott, felső mezejében zöld hármashegyorom kék égbolttal, míg alsó mezőjében fehér üveghuta kemence, 3 nyílásából kicsapó arany lángnyelvekkel, a kemence két oldalán egy-egy zöld ruhás, kék üvegkancsót fúvó üveghuta munkás, a kemence előterében kék fútt üvegkancsó.

A címerpajzs felső 1. mezőjében található címerképben, három zöld színű hegy által alkotott hegycsoport látható. A hegycsoport talpazata a vágásvonalon nyugszik. Ez a Vágáshutát körülvevő sűrű erdővel borított hegycsoportot jelképezi.

A címerpajzs jobb oldalát zöld lombú tobozos fenyőág, baloldalát zöld lombú makkos tölgyfaág övezi. A sárgásbarna ágak végei a pajzs csücske alatt keresztezik egymást. E két fafaj alkotja a település erdeinek nagy részét.

Az ágak kereszteződése alatt aranyszínű szalagban fekete színű Vágáshuta felirat olvasható.