Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Váckisújfalu Község címere
Nagyítsa ki a képet!

Váckisújfalu Község

(Pest megye)

A címer csücskös talpú tárcsapajzs, sarkai ferdén vágva, két hasítással három egyenlő szélességű mezőre osztva. A jobb oldaliban az Árpád-sáv, a piros-ezüsttel hétszer vágott mező. Ez a jelkép azt fejezi ki, hogy a település az Árpád-korban már biztosan létezett, hiszen ismerjük III. András király róla szóló levelét átiratban.

A középső, ezüstmezőben lebegő fekete holló jobbra fordítva, csőrében fekete gyűrűvel. Ez a holló a Hunyadi-ház címeréből való, és arra utal, emlékeztet, hogy Hunyadi János, Magyarország kormányzója 1451. október hónap 10. napján átvonult Váckisújfalun és haditáborba szállt. A kormányzó ekkor ment a husziták ellen a Felvidékre, akik fölött első győzelmét Ipolyságnál aratta.

A bal oldali, kék mezőben fölül csokorba kötött és szélre hajló három ezüst búzakalász lebeg. Alul úgyszintén lebegő aszimmetrikus ekevas, élével kifelé fordítva. Ebben a mezőben a falu pecsétjein megőrzött heraldikai hagyomány elemei jelennek meg.