Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Vácduka nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Vácduka nagyközség

(Pest megye)

Álló, háromszögű, vörössel és kékkel négyelt a pajzs. Az első, vörös mezőben lebegő helyzetű, arany hársfalevél. A második, kék mezőben lebegő helyzetű, leveles arany búzakalász. A harmadik, kék mezőben lebegő helyzetű ezüst heraldikai liliom. A negyedik, vörös mezőben lebegő helyzetű, ívesen szélesedő szárú és aljában szegvégű, ezüst apostoli kettőskereszt.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével nagybetűs VÁCDUKA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Vácduka települést az oklevelek először 1295-ben említik, így az ezüst apostoli kettőskereszt nemcsak a lakosság katolikus vallását jelképezi, hanem utal arra is, hogy a község Árpád-kori. Az oklevelekből a Rátót nemzetség birtokossága tűnik ki, erre utal a vörös mezőben megjelenő arany hársfalevél. A búzakalász a régi pecsétképet idézi, mely mezőgazdasági jellegű.

A heraldikai liliom Szent Annának, a védőszentnek a jelképe.