Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Uszód község címere
Nagyítsa ki a képet!

Uszód község

(Bács-Kiskun megye)

Álló, háromszögű a pajzs, kék mezője vízszintes, zöld és arany pólyával vágott. A zöld pólyából hat aranytörzsű nyárfa emelkedik ki. Magasságuk a címer közepe felé csökken. A fák között egyforma magasságú nyárfahajtások nőnek ki a pólyából. A pajzsfőben arany háromszögbe foglalt szem, a Szentháromság jelképe lebeg. A pajzs alatt kék, arany szalagon a felirat : „ 1 . 7. 1. 7. „

A címer szimbolikus jelentése:

A címer a községet ősidők óta védő Duna menti gátat és az azt borító növényvilágot jeleníti meg. Település ennek a gátnak köszönheti biztonságát, gyarapodását. A gátakon magasra törő, életerős nyárfák ma is a tájegység jellemzői. A török és a rác betörések idején a lakosság ilyen part menti erdőségekben lelt menedéket. Jelentősége olyan nagy volt, hogy az 1717-ben újratelepült falu pecsétjére is ezt a képet vésette. Ennek a tájképnek szimbolikus jelentése is van. A minden viharral dacoló nyárfák védelmet nyújtanak a tövükben felnövekvő új nemzedéknek, azaz: az erős védelmezi a gyengét. Átvitt értelemben az isteni gondviselés a kegyelmével segíti az itt lakó dolgos embereket.