Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Törökszentmiklós város címere
Nagyítsa ki a képet!

Törökszentmiklós város

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A címer három mezőre osztott csücskös talpú kék pajzs, jobb és bal oldalán egy-egy aranyszínű, szemközt ágaskodó, lebegő unicornis (egyszarvú). A pajzsfő közepén egymásnak támaszkodó, arany harántpólyák alatt három zöld halomra helyezett ötlombú aranykorona, fölötte kiterjesztett szárnyú fehér (ezüst) galamb, csőrében zöld olajággal. A pajzs felett pánttal ellátott tornagalléros sisak, ötlevelű aranykoronával, s az azon álló, jobbra tekintő címerpajzsi ezüstgalambbal. A sisakkorona alatt levélszerűen kiképzett arany- és piros színű címerpalást. A pajzsot két, ágaskodó unicornis (egyszarvú) őrzi, színük ezüst, kiöltött nyelvük piros.

A galamb a szüntelen megújulás, a béke, a békesség, a kibékülés és a szentháromság jelképe. A zöld halmok a város földjét, a régi tájat, az ország részét képező szűkebb hazát jelenítik meg. Az unicornis a szüzesség, a tisztaság, a szeretet és a gyógyító erő szimbóluma. Jelképi megjelenítése a magas fokú erkölcsösség vállalását, s annak elérésére való törekvést fejezi ki. Az aranyszín a tökéletesség, az örökkévalóság, az égi fény jelképi hordozója. A piros szín Krisztust, Krisztus vérét és kínszenvedését jelképezi.

Törökszentmiklós 1993-ban megalkotott új címerének tervezője, a címer motívumainak nagy részét a várost 1720-ban újratelepítő II. Almásy János gróf családi címeréből vette.