Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tolnanémedi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tolnanémedi község

(Tolna megye)

A település címere egyenesen álló reneszánsz pajzson látható. A címer összetett megoldású. A jobb oldala hasított a pajzsfő elején (1/3) rész. A pajzsderék jobb oldalának elejéből kiinduló, a pajzstalp elején átívelő-, majd a pajzstalp közepén és hátsó részén átívelő domború vonal által osztott a címerpajzs. A pajzsfő eleje és a pajzsderék eleje kék alapszínű, benne jobbról balra hajló arany színű, stilizált búzakalásszal és arany színű szőlőlevéllel. A búzakalász arany színű szára a pajzstalp elejéből indul ki. A szőlőlevél arany színű szára a búzakalász szárára fonódik. A pajzsfő és a pajzsderék többi részének alapszíne arany. Benne kék színnel jobbról balra arányosan kisebbedve a település három templomtornyának árnyképe látható (református, evangélikus, katolikus). Az osztott mezők színe zöld, benne jobbról balra harántirányba átmenő kék hullámvonal. A hosszabb, kék színű hullámvonal a pajzstalp elején átívelő domború vonalból kiindulva a pajzstalp hátsó részén átvezet a pajzs széléig. A rövidebb kék színű hullámvonal a pajzstalp elejéből indulva a pajzstalp közepében fut bele a hosszabb hullámvonalba, újabb osztást teremtve ezzel.

A sisaktakaró kék-zöld-arany színű. Az arany színű sisakkorona a címerpajzs közepe felett helyezkedik el. Alsó része zöld színű, ez csatlakozik a sisaktakaróhoz.

A címerpajzs alatt homorúan ívelő, fehér színű szalagon álló, talpas betűkből, kék színnel látható a felirat: TOLNANÉMEDI.