Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tolcsva község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tolcsva község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Tolcsva címere álló, háromszögtalpú pajzs ezüstmezővel. Az ezüstmezőben, a pajzs köldökében lebegő aranykoronából Szűz Mária kék köpenyes alakja növekszik, a szűz jobbjában a gyermek Jézust tartja, fejére ezüstfátyol borul, amelyet háromágú leveles aranykorona tart meg. Baljában zöld szárú, három, ezüstvirágú liliomot tart. A gyermek Jézus jobbjában latin keresztes arany országalma.

A lebegő korona alól két irányban szőlőindák kanyarodnak a pajzs jobb, illetve bal oldala felé. A jobb oldali szőlőindák közül egyiken egy aranyfürt, a másik száron szintén egy aranyfürt és egy kisebb, növekvő aranyfürt látható, néhány kacs és liliomszerű szőlőlevelek bontakoznak ki rajta.

A pajzstalpban szintén lebegő helyzetben egy jobb és bal irányban induló, majd onnan S, illetve Z alakban visszaforduló szőlővenyige látható, amelyből jobbra és balra egy-egy leveles inda, illetve egy-egy indán függő szőlőfürt található. A kettős venyige közé felülről egy vörös szívből kinyúló fordított latin kereszt nyomul be.