Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tófű község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tófű község

(Baranya megye)

Heraldikai leírás:

Álló, csücskös talpú tárcsapajzs a címer, kék mezejében alul hármashalom, ennek zöld mezejében vízszintes ezüst hullámpólya. A hármashalom középsőjén jobbra fordult, kiterjesztett szárnyú vörössel fegyverzett ezüst lúd áll, melyet jobbról a szélső halom felett lebegő arany kehely és arany latin kereszt kísér. A címerpajzsot kétoldalról egy-egy, szárán alul keresztbetett hat-hat kalászból álló búzakoszorú övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves arany szalagon feketével nagybetűs TÓFŰ felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Tófű a hagyományokkal bíró lakossági tevékenység, a liba- és kacsatenyésztés révén vált ismertté, erre utal a címerben szereplő lúd. A nemzetközi címertanban is számos példát találunk a lúdnak mint címerállatnak az alkalmazására, községek, de városok esetében is, elsősorban német nyelvterületen.

A kehely és a latin kereszt a lakosságra jellemző evangélikus és katolikus egyház jelképe. A vallásos hit a legerősebb közösségteremtő és megtartó erő, tehát jelentős szerepe van az egyházaknak a lakosság életében.

A hármashalom elsősorban a természeti adottságokat jelképezi, de mögöttes jelentéstartalma is van: a három a legfontosabb szakrális szám.

A hullámpólya a Hábi-patakot jelképezi.

A kék szín a címerben a németajkú lakosságot szimbolizálja, a vörös-ezüst-zöld színek egymáshoz rendelése pedig nemzeti színeinkre utal.