Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszaug község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszaug község

(Bács-Kiskun megye)

Csücskös talpú, álló pajzs a címer, mely vízszintesen kettévágott. Mindkét rész függőlegesen ismét kettéosztott. Az egész pajzsot körülöleli az arany napkorong sugara. A felső bal oldalon piros mezőben (amely a melegség színe) zöld kocsányos tölgyfa áll (a Rákóczi-fa), mely fölött kitárt szárnyú kócsag, Tiszaug természetvédelmi területére is utal. Mellette jobb oldalon kék mezőben a település patkó alakú sötétkék színű holtága, és benne a halászati múltját idéző, egymásnak szembeforduló két ezüsthal. A pajzs bal oldalán kék mezőben a nagy Tisza-híd, melyet a háború után Tiszaug lakóinak segítségével építettek újjá. A pajzs első jobb oldalán az Árpád-sáv, amely az igazi ősmagyar településünk szimbóluma (1472-ben Kinizsi Pál kapta meg, vitézsége jutalmául), és magyarságunk, hovatartozásunk jelképe.

A pajzsot beborító zöld levelek (középen vízipáfrány, két oldalt kocsányos tölgyfalevél) a terület földrajzi fekvéséből eredő természeti szépséget ábrázolja. (A heraldikus leírás a rajz tükörképe, a harcosok testük védelmében, maguk elé tartott formájában értendő.)