Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszasziget község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszasziget község

(Csongrád megye)

Tiszasziget (korábbi nevén Szentiván, illetve Ószentiván) a Tisza és a Maros szögletében, Szőregtől délre fekvő nagy múltú település, története a honfoglalás időszakáig visszavezethető, így címeralkotásához számos motívum kínálkozott.

Tiszasziget címere álló, reneszánsz pajzs. Kék mezejében a pajzsderékon habos ezüstpólya fut keresztül. A pólya felett faragott zöld oszlopon kiterjesztett szárnyú, fegyverzett aranyos sas fordul enyhén jobbra, jobb szárnya alatt négyes vitorlázatú vörös szélmalom, bal szárnya alatt egytornyú stilizált várkastély helyezkedik el. A pólya alatti mezőben három zöld dohánylevélen aranypénz látható Mária Terézia királynő (balra néző) portréjával (valódi verete ezüsttallér volt).

A pajzs felső élére aranyos zsinórzatú és bojtú vörös 48-as honvédtábornoki sapka van elhelyezve enyhén jobbra fordítva.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Tiszasziget címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A habos pólya a település mellett kezdetektől folyó Tiszát szimbolizálja. A zöld oszlop, rajta a magas röptű sassal - a magasság és mélység ellentétpárját kiemelve - jelzi, hogy itt található az ország legmélyebb pontja. de a ragadozó madár - a magasság kedvenc totemállatainak egyike - azt is jelképezi, hogy a terület a honfoglalás óta lakott.

E vidék Szent Gellért koráig visszavezethető gazdag gabonatermő voltára utal a szélmalom, a vár pedig az egykori, Térvár határrészben még a múlt század végén is romjaiban álló kisebb erősség emlékét idézi.

A honvédcsákó egyrészt azt a sikeres offenzívát idézi fel, amelyet 1849 márciusának végén Perczel Mór tábornok indított meg itt, Szentiván és Vedresháza térségében az udvart kiszolgáló szerb csapatok ellen, másrészt az elmúlt ezer esztendőből azokat a hősi erőfeszítéseket, amelyeket nehéz időkben és a nagy világégések időszakában a helyi lakosság legjobbjai, akár életük feláldozása árán is, vállaltak.

A foszlányok növényi ornamensekbe átcsapó burjánzása pedig a település elszánt élni akarását, a szebb, boldogabb jövőbe vetett reményét fejezi ki.