Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszaszalka község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszaszalka község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A címer alakja pajzs, formája lekerekített. A címerpajzs egy vágással (vízszintes osztással) az alsó címermezőt egy hasítással (függőleges osztással) címermezőkre osztja.

A felső címermezőt az alsó címermezőtől a Tisza folyót jelképező ezüstszínű hullámos vonal választja el.

A felső címermezőben kék színű háttérben összecsukott aranyszínű és vörös szegélyű Biblián fekvő helyzetű Isten báránya látható, feje körül az aranyszínű dicsfénnyel (glóriával), jobb lábával pedig vöröskeresztes fehér zászlót tart. A csukott Bibliában vörös és zöld könyvjelzők vannak. A címermező jobb felső sarkában aranyló Nap, bal felső sarkában ezüst Hold.

A bal oldali címermezőben zöld háttéren aranyszínű búzakalászok vannak csokorba kötve. A jobb oldali címermezőben vörös színű háttérben két ezüsthal látható.

A címerpajzs alatt kék színű szalag található, melynek közepén aranyszínű betűkkel és számokkal Tiszaszalka neve és két évszám: 1289 (az első írásos említés), a másik oldalon 2002 (a felavatás évszáma).

A szalag a címer díszítő elemeként szolgál.