Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszapalkonya község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszapalkonya község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címer álló, háromszögletű, kék színű katonai pajzs, amelynek alapját aranyszínű hullámos pólya választja el a címer felső mezejétől. A felső mezőben kitárt szárnyakkal jobbra szálló, csőrében ezüst olajfaágacskát tartó ezüstgalamb lebeg. A pajzs mögött és két oldalán három aranybugás zöld nádszál helyezkedik el címertartó gyanánt. A címerpajzs alatt szalag lebeg TISZAPALKONYA felirattal.

A címerpajzson látható pólya a Tisza folyóra utal. A csőrében olajágat tartó galamb a település régi pecsétjének az ábrája: régi biblikus jelkép ugyan (Noé galambja), amelynek azonban aktualitást ad, hogy a Tisza gyakori árvizeinek kitett település mindig rendelkezett elég életerővel ahhoz, hogy újra felépüljön. A címertartó gyanánt szolgáló nádszálak egyrészt a település adottságaira utalnak, másrészt pedig jellegükből következően utánozzák - helyettesítik - a koronát és a foszlányokat, így téve teljessé és különlegessé a címert.