Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszakeszi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszakeszi község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Tiszakeszi címere: hegyes talpú címerpajzs, kék mezejében (címertanilag) jobbra úszó ezüstkecsege.

A település legrégibb pecsétje a 18. századból ismeretes, lenyomatát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár őrzi. Ez halat ábrázol, fölötte a felirat "KESZI".

Tekintettel arra, hogy középkori eredetű településről van szó, a stílusában ennek megfelelő pajzsformát választották a tervezők. A pajzs kék színe utal a Tiszára. A hal alakja a régi pecséten nem azonosítható egyértelműen. A halak közül a kecsegét helyezték a címerbe (a szabályoknak megfelelően fölismerhetően, de egyszersmind egyszerűsítetten ábrázolva).

A kecsege a tokfélék közé tartozik, s a Tisza különleges halának számított a vizával együtt.

A középkorban nagy vizafogók voltak a folyó ezen szakaszánál. A zászló színének megválasztásakor a település nevéből indultak ki. A "KESZI" név a honfoglaló magyar törzsek egyikére utal. A település Árpád-kori eredetű, s Árpád-házi királyaink zászlaján tűnik föl a vörös-fehér (ezüst) sávozás.