Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszaigar község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszaigar község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Ezüsttel és zölddel hasított, szimmetrikus, csücskös alapú ún. tárcsapajzs a címer. A címerpajzsot kettős fekete kontúrú, ívekből álló ezüstkeret határolja. A pajzsmező jobb oldala ezüst, a bal zöld. A tárcsapajzs alatt ívesen lobogó, szimmetrikus, fecskefark végződésű, zöld és ezüst bevonatú, ezüsttel szegélyezett szalag van. A szalagon ezüst-fekete kontúrú TISZAIGAR felirat olvasható. A szalag hajlataiból a szalag mindkét oldalán kocsányos tölgy ág nő ki tíz-tíz levéllel és négy-négy kocsányon függő makkal, körbeölelve a címerpajzsot.

A címerpajzs felső peremén zöld és ezüsttextíliákból font tekercsből szimmetrikusan hét-hét stilizált sáslevél bújik elő, melyek arany latinkeresztet fognak közre. A kereszt két oldalánál hét ágú aranycsillag lebeg. A pajzs jobb oldali ezüstmezőjében fölfelé fordított, árnyékolt, fekete ekevas látható. A pajzs bal oldali zöld mezőjét három arany nádszál díszíti. A pajzsfőn összefogva az ezüst és a zöld mezőt tizenhat sugarú (nyolc hullámos, nyolc egyenes) emberarcú napkorong lebeg.