Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszafüred város címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszafüred város

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Háromágú arany szigonyokkal behintett, arannyal szegélyezett hegyes pajzs a címer; zöld mezejében kerek talpú, négyágú ezüstszigony lebeg.

A címer díszített változata: a címerpalástból a pajzs fölött képzett hurok a béke gondolatát jelképező két olajág között az ismétlődő szigonymotívumot fogja össze; a címerpajzs a jellegzetes természeti környezetet jelképező vízi növényekből és két gulipánból formált pajzstartón nyugszik.

A népi halászati eszköz formáját felidéző stilizált szigonymotívum jelképezi:

a) a város és a folyó kapcsolatát, a Közép-Tisza vidékén élő ember ősi foglalkozását, a halászatot, az ember évszázados küzdelmét; ezüst színe a Tiszát;

b) a város négyszeri elnéptelenedését és újjáépítését; négy megye határának találkozásánál való fekvését; az önkormányzat közigazgatási egységébe tartozó négy városrészt: Kócsújfalut, Tiszafüredet, Tiszaörvényt és Tiszaszőlőst;

c) az ember és közösségformáló eszközkészítő tevékenységet.

A címerpajzs arányai és nyújtott formája egy Tiszafüreden előkerült honfoglalás kori használati eszközre (szíjvég) emlékeztet, ezzel az ősi lakott helyet jelképezi. A címerpajzs zöld alapszíne a természeti környezetet és a mezőgazdaságot együtt szimbolizálja.