Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszadob nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszadob nagyközség

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Tiszadob címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, háromosztatú, vörös-fehér-kék alapú reneszánsz pajzs. Bal fölső vörös alapú mezejében három ezüstkalász található. A földművelésen belül a gabonatermesztés domináns jellegét kívánják a gabonaszálak érzékeltetni. A jobb felső fehér mezőben görögdinnye van. A szabolcsi Tisza mentén termett kitűnő dinnyéről több település pecsétje is tanúskodik, de az eredeti nyomatokon sárgadinnye kizárólag Tiszadob pecsétjében állt. Korunk fogyasztói igényeinek hatására elsősorban a görögdinnyét termesztik, ezért került változtatásra ez a címeren. Alsó harmadában kék alapon ezüstszínű, balra úszó hal található. A halászat a település lakóinak kizárólagos vagy kiegészítő foglalkozása, melyet a Tisza közelsége, illetve a Holtágak biztosítanak.

A címer az úgynevezett beszélő címerek kategóriájába tartozik. Az alapszínek a magyar nemzeti színeket is idézik. A címer részben új, de a gyökerekig visszanyúló jelképrendszere Tiszadob népességének foglalkozására, megélhetési lehetőségeire utal. E motívumok eredetiek, a tiszadobi történeti pecsétekre vezethetők vissza.