Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tiszabő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tiszabő község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Csúcsán álló egyszerű, kék alapú pajzs, felül félkört képező bevágással. Központi motívuma a pajzstalp fölötti zöld hármashalom és az aranykoronás középső részén álló ezüst (fehér), talpas kettőskereszt. A kék mező heraldikai bal oldalán (szemből jobbra), felfelé néző, kifelé fordított, lebegő ezüstös ekevas, a felület jobb oldalán aranyszínű búzakalász. A pajzs alsó harmadát három hullámos ezüstpólya szeli át. A mezőrészlet középen természetes színű hal úszik a halmok felé. A pajzs felett vörös színű küllős kerék lebeg. A pajzsidomot ezüstgyűrűvel összekapcsolt, szimmetrikusan aláhajló levélfüzér fogja át, a stilizált díszítés arany (sárga) és vörös színű. Alul arany helységszalag zárja a kompozíciót. Felirat: TISZABŐ

Az aranyszínű búzakalász a földművelés jelentőségét hangsúlyozza. A halászat szintén kiemelkedő jelentőségű volt a vizekben gazdag község életében, ezért indokolt a hal külön szerepeltetése és a három ezüst pólya pajzsmezőben történő megjelenítése is. A folyamszabályozásig (1849) áradáskor a település határainak több mint felét víz borította. A betelepülő első lakok halászok voltak. A kerék motívum a roma népesség többségi arányának kifejező, szép megjelenítése.