Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tibolddaróc község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tibolddaróc község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Címere álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzs, amelynek mezejében zöld színű, leveles-indás, ezüstfürttel ellátott szőlővessző lebeg, s ezen (heraldikailag) jobbra forduló, ezüstsólyom áll. A pajzson háromlombú, ékkövekkel díszített aranykorona, amelyből jobbra forduló, növekvő, természetes színű szarvas emelkedik fel. A foszlányok színe kék-ezüst és vörös-ezüst. A pajzs alatt egy szalag lebeg TIBOLDDARÓC felirattal.

(A címerben az ezüstsólyom a honfoglaló Örösúr-nemzetségre utal, a szőlővessző pedig a terület ősi és újra virágzó borkultúrájára. Az oromdíszként szereplő szarvas a település régi jelképét idézi, és a nevére is utal. A címer két fő része így beszélő címert alkot, hiszen a Tiboldok az Örösúr-nemzetségből származnak, a darócok pedig vadászattal adózó várnépek voltak. A pajzs színei a nemzeti színeket idézik.)