Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tevel község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tevel község

(Tolna megye)

Heraldikai leírás:

A pajzs: álló, csücskös talpú, kék mezejében zöld talajon álló, stilizált ezüstház aranytetővel és kéménnyel, fekete kapuval és ablakokkal. A kapubejárat felett kerek ablak, a másik falon két sorban 6 (3-3) ablak. Az épülettől balra stilizált ezüsttemplom harangtoronnyal, vörös tetővel, a torony csúcsán és a tető végén egy-egy latin kereszttel. A torony alján íves, fekete kapu, felette két négyszögletes ablak. A másik falon két sorban hat (3-3) ablak. A ház felett hatágú aranycsillag, a templom felett növekvő ezüst holdsarló lebeg.

Sisak: szembe fordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával.

Sisakdísz: a sisakkoronából emelkedő átkötött arany búzakéve.

Takarók: jobbról vörös-arany, balról kék-arany.

Felirat: a címer alatt lebegő, aranyszalagon feketével gót betűs Tevel felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.