Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Terpes község címere
Nagyítsa ki a képet!

Terpes község

(Heves megye)

Álló, csücskös talpú tárcsapajzs a címer. A pajzs középen aranyszínű pólyával osztott. A pólya szimbolizálja a Tarna patakot. A pólya feletti zöld színű mezőben aranyszínű főkötő hátsó alakzata, mely áll a felső aranyszínű félgömb alakú fedőrészből, amely tetején gyönggyel lefogott, keresztirányú keskeny rövid szalag, alatta három négyszögű bross, alatta körívben öt darab felfüggesztett gyöngy, alatta fekete hullámos csipkedísz.

A csipkedísz közepén bokréta, abban középen gyönggyel rögzített kereszt alakú rövid vékony szalagok. A bokrétából öt nyitott szalag fut lefelé, kettő vastag, kettő közepesen vastag és a közepén lefutó vékony.

A pajzs alsó zöldszínű mezejében aranyszínű templom, amely hosszában látható. Bal oldali részén rövid torony, alatta bejárati ajtó, középen két ablak, a jobb oldali részén sekrestye, lépcsővel. A templom a község közepén, lejtős, mélyebb helyen, fallal körülvett kertben álló egyszerű építmény. A motívum a településen élők vallási elhivatottságát szimbolizálja.

A pajzs fölött középen háromlombos, kétgyöngyös, aranyszínű korona, amely az Orczy család címeréből kiemelt heraldikai dísz. A települést az Orczyak 1741-ben Kishont megyei birtokukról népesítették be, elősegítve ezzel a falu fejlődését.

A pajzsot a koronából szétágazó levélköpeny fogja körbe, amelynek színei a pajzsban is megtalálható zöld, ezüstszínt ismétlik, illetve a levélbelső vörös színű.