Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Terény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Terény község

(Nógrád megye)

Tojásdad pajzs kék mezejének zöld udvarán, jobb oldalon részben a cölöp helyét is elfoglalva 3 arany búzakalászból álló búzaköteg található nemzeti színű szalaggal átkötve. A szalag a pajzs bal oldala felé megfordul, zöld-fehér-piros vonalakkal jelentkezik. A pajzs bal oldalán zöld udvaron élével bal felé fordulva álló ezüst ekevas található.

A tojásdad pajzson 3 ágú aranyleveles korona van, amelyet további két gyöngy díszít. A korona éke az abroncson 3 db rubin kő, amelyek közül a két szélső kerek, a középső pedig fekvő, rombusz alakú, négyes alakú osztásban, a két gyémánt között pedig 5 smaragdból álló, növényi jellegű díszítés található, a korona leveleiben pedig, illetve a levelek között 1-1 ezüstgyöngy.

A pajzsot jobbról és balról egy-egy rózsaszál övezi, mind a két oldala szimmetrikus elhelyezésben, 4-4 vörös rózsával. A rózsák virágaiból 2-2 a pajzs felé fordul, 1-1 felfelé a pajzzsal párhuzamosan, 1-1 pedig kifelé, elhajlik a pajzstól.