Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tatabánya város címere
Nagyítsa ki a képet!

Tatabánya város

(Komárom-Esztergom megye)

Tatabánya megyei jogú város, új címere 2002. január elsejétől hatályos. A változtatásra azért volt szükség, mert a régi címerben nem jelent meg a város bányászati múltja. Az új címer fejrészén, bal oldalon a két egymást keresztező bányászkalapács ezt hivatott jelképezni.

A zöld alapú címerpajzson kitárt szárnyú, balra tekintő Turul madár látható. Fején a Szent Koronát viseli, karmai között kardot fog, melynek markolata a pajzs jobb oldala felé mutat. A Kő-hegyen álló Turul Tatabánya jellegzetessége. A krónika szerint a honfoglaló magyarok Bánhidán semmisítették meg Szvatopluk seregét. Ennek emlékére állították 1907-ben Közép-Európa legnagyobb madárszobrát, ami így természetesen a címerben is helyet kapott.

A címer jobb felső sarkában négy fehér kunyhó, stilizált lakóházként a város múltját, vagyis elődtelepüléseit jelzik. Az új címert Oláh György, Munkácsy-díjas grafikus, a budapesti Képzőművészeti Egyetem tatabányai születésű docense tervezte.