Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tápiógyörgye község címere
Nagyítsa ki a képet!

Tápiógyörgye község

(Pest megye)

A kerek talpú a címerpajzs, két alapszínből tevődik össze: kékből és sárgából. Az öthatod rész kék szín a falu múltjára, történelmi hagyományaira utal, az egyhatod rész sárga a község gazdasági gyarapodását, gazdaságát szimbolizálja. Az aranymetszés szabályait következetesen betartva a trónusán ülő, áldást osztó férfialak egy könyvet nyújt át a térdeplő glóriás ifjúnak.

A heraldika szabályait következetesen betartva megfogalmazódik a Szent István-i hagyomány iránti ragaszkodás, az Imre hercegnek szóló intelmek mának is szóló üzenete.

A címerpajzsban komponált két történelmi alak feletti aranyszínű búzakalász a község lakóinak megtartó erejére, a mezőgazdasági tevékenységre utal, arra az őstermelő erőre, amely évszázadokon át biztosította az acélos búzát, sok ember mindennapi kenyerét.

A falu új, kerek talpú címerét Balogh László szentendrei festőművész-grafikus tervezte 1993-ban.