Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Tab város címere
Nagyítsa ki a képet!

Tab város

(Somogy megye)

Tab címere összetett pajzs. Az öregpajzs közepén elhelyezkedő csücskös talpú boglárpajzs fekete mezejében jobbra forduló, fegyverzett, koronás aranyoroszlán lép jobbra, jobb mancsában aranyszablyát emel feje fölé. Az öregpajzs ún. arma cum fasciis pinulata, azaz vörös szalagokkal nyolc szárnyszerű részre osztott pajzsfelületű, amelyen a címerképek - a heraldikai irányok figyelembevételével - az alábbiak szerint foglalnak helyet:

Az első (kék) mezőben részben takarásban lévő, kiterjesztett szárnyú ezüsthattyú a fejét jobbra fordítja, vörös csőrében hatágú aranycsillagot fog. A második (kék) mezőben balról kinyúló ezüstpáncélzatú kar természetes színű kezében aranylevelekkel ékes borostyánágat tart. A harmadik (kék) mezőben növekvőben lévő aranyszarvas ugrik jobbra, nyakát jobbról arany nyílvessző üti át. A negyedik (vörös) mezőben jobbra és balra hajló, leveles zöld szőlőtőkén egy-egy arany szőlőfürt lóg. Az ötödik (kék) mezőben, részben takarásban, emberábrázatú holdsarló felett hatágú aranycsillagon balra forduló, emelt szárnyú, vörös csőrével begyét tépő ezüstpelikán áll. A hatodik (kék) mezőben ezüst kőkockákból rakott, fekete kapuzatú, tagolt oromzatú bástya foglal helyet. A hetedik (arany) mezőben, részben takarásban lebeg egy kiterjesztett szárnyú, szembeforduló aranykoronákkal ékesített, kétfejű fekete sas. A nyolcadik (kék) mezőben fodrozott ezüstvízen zöld levelű aranybugájú sás felé úszik balról jobbra haladva egy aranykoronás, szárnyát kiterjeszteni készülő arany vadkacsa.

Az öregpajzsot oromzatában tagolt, ötágú arany falkorona díszíti fekete béléssel, heroldalakjai pedig jobbról és balról a pajzsfő magasságáig érő, lépő, fegyverzett, szemükön a pajzstól eltartó aranynyíllal átlőtt aranyoroszlánok.

Tab városának címere beszélő címer, amennyiben az egykori birtokosai emlékét idézi fel motívumaiban az alábbi sorrend szerint:

A boglárpajzs szablyát tartó arany oroszlánja, az ezüstbástya, az aranyszőlős tőke, valamint az aranymezőben szárnyait terjesztő kétfejű fekete sas és az öregpajzs páncélos, borostyánt emelő karja a Hadik család címeréről, a csillagot tartó ezüsthattyú a Rozgonyiak címeréről, a Holdsarlón begyét tépő pelikán a Mérey család címeréről, az átlőtt nyakú, szökellő szarvas a Fajszi-Ányos-címerről, a koronás arany vadkacsa a Nádasdyak címeréről.

A falkorona a várossá válásnak állít emléket.