Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szurdokpüspöki község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szurdokpüspöki község

(Nógrád megye)

Álló, háromszögű, arannyal és zölddel vágott pajzs a címer, felső, arany mezejében lebegő, püspöki rangot jelző zöld főpapi kalap, zöld zsinórzattal és két oldalt 6-6 zöld bojttal. A kalap alatt, a bojtozatok által övezve lebegő, szívből növekvő, kifelé szélesedő szárú, végein enyhén ívelt latin kereszt vörössel. Az alsó, zöld mezőben lebegő arany szőlőfürt két levéllel. A fürtöt két oldalról 1-1 lebegő, szárukon keresztbetett íves arany búzakalász övezi.

A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: SZURDOKPÜSPÖKI. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A zöld főpapi kalap a 6-6 zöld bojttal a püspöki méltóság szimbólumaként szerepel a címerben. Szurdokpüspöki egyike annak a 10 településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az Egri Püspökségnek.

A szőlőfürt, és az azt övező két búzakalász a mezőgazdasági tevékenységet jelképezik, amely a lakosság megélhetését biztosította a múltban és részben ma is.