Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szűr község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szűr község

(Baranya megye)

A falu címere egyenesen álló, csücskös talpú, kék színű tárcsapajzson látható. Az alapszín felett a pajzstalpat domború, zöld színű ív tölti be. E két szín felett a címerpajzs többi eleme a település egykori pecsétje alapján: aranyszínnel kitöltve a pajzsfő díszhelyén nagybetűkkel az SR felirat látható. A pajzsderék elején, a pajzs jobb oldalán hegyével lefelé, a zöld íven álló, élével jobbra néző aranyszínű ekevas. Tőle balra, a pajzsderék közepén és a pajzsderék bal oldalán, a zöld színű, domború ívből “kinövő” három stilizált, ezüstszínű álló gabonaszál látható. A címert ez utóbbi három jelkép uralja. A címerpajzsot díszítő jellegű vörös-zöld színű sisaktakaró öleli körül, zárt, aranyszínű díszsisakkal, rajta aranyszínű díszkorona. A címerpajzs alatti, középre zárt szalagon áll a felirat a szalag ívét követve a község magyar és német nevével: SZŰR/SIER.

A címer színeinek kiválasztását döntően meghatározta a vidék az ott élő emberek. Így lett az alapvető két szín a zöld és a kék. A táj jelképeként került fel a dombvidéket jelölő alsó, zöld színű ív. Mivel a gabonafélék termesztése a legjellemzőbb a környéken, a címer rajzába bekerült a gabonaféléket ábrázoló jelkép is. A község lakóinak eredetére, kötődésére (a magyar-német önkormányzat létére) utal a felirat színe és tartalma is. Így lett a falu nevét kiegészítő szalagon kék alapon fehér betű, illetve fehér alapon kék betű. Maga a címerpajzs színe is ezért lett kék. Bár a színeknek több más jelentésük is van, ezek a szempontok voltak az elsődlegesek.

A színek egyéb jelentései:

A kék szín utal az ég, a levegő, a víz színére, a tisztaságra, az igazságra és a hűségre is. A zöld a valóságos, zöldellő domboldalon kívül - a természet, a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek a színe. A fehér az isteni fény, a tökéletesség, az ártatlanság jelképe.

Az ekevasnak és az S R betűknek aranyszínnel való jelölése azok fontosságát jelképezi.

A címert úgynevezett sisaktakaró (díszítő rajz) övezi, mely formájával, színeivel igazodik a címerpajzs rajzához. A sisakon lévő korona nem rangjelző, hanem díszkorona.