Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szuhakálló község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szuhakálló község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, háromszögletű, kék színű a katonai pajzs, amelyet vörösből és ezüstből összerótt cölöp, illetve arany hullámpólya oszt négy mezőre. A mezők közül a (heraldikailag) jobb felsőben arany kettőskereszt, a bal felsőben ezüst ék és kalapács, a jobb alsóban ezüst ekevas, a bal alsóban pedig három arany búzaszál lebeg. A pajzs fölött oromdíszként háromlevelű, ezüstszínű hársfaág látható, a pajzs alatt pedig egy szalag lebeg SZUHAKÁLLÓ felirattal.

A címeren látható cölöp és pólya Szuhakálló egykori jelentőségére: egy fontos kereskedelmi útvonalon való vámhely voltára utal. Az ekevas és a három búzakalász a községet azonosító régi pecsétből való jelkép, míg a kettőskereszt az egyháznak a jelenben való fontosságára, a hagyományos bányászjelkép: az ék és a kalapács a bányászatnak a község közelmúltjában játszott szerepére utal. A háromlevelű hársfaág a korábbi birtokos: a Rátold nemzetség emlékezetét kívánja fenntartani.