Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szólád község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szólád község

(Somogy megye)

Szólád község címere álló, három részre vágott pajzs fölött szembenéző, koronás, pántos sisak. A sisaktakaró szeldelt, levél formájú, bal oldalon ezüst-kék, jobb oldalon arany-piros. A címerpajzs három részre tagolt, melynek függőleges, jobb felső, zöld alapszínű mezejében egy búzakéve és egy kasza, a függőleges, bal felső, kék alapszínű mezejében egy szőlőfürt, míg az alsó, vízszintes, szürke alapszínű mezejében pedig a TURUL fogadó látható. A címerpajzs hármas tagolásának metszéspontjában egy zöldszínű hármashalom található.

A hármashalom a község déli részén húzódó dombságot jelképezi, amely a Somogyi-dombság legmagasabb pontja is egyben a 316,2 m magas Alman-tető. A címerpajzs felső részében lévő búzakéve és kasza (a község régi pecsétjének motívuma is), valamint a szőlőfürt a település mezőgazdasági jellegét és történelmi borvidéket szimbolizálja.

A pajzs alsó részén lévő épület a helység szempontjából évtizedekre vagy évszázadokra is meghatározó létesítmény, amellyel utal a pince révén a szőlőművelésre is. A jelenleg Fogadóként működő épület a vendéglátást, a szóládiak vendégszeretetét is tükrözi.