Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szeremle község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szeremle község

(Bács –Kiskun megye)

Szeremle címerének heraldikai leírása a következő:

Egyenes állású, háromszögletű a pajzs, melynek zöld színű mezejében arany szarvasagancs látható. Az agancs két szára közötti területen a pajzsfőt érintő háromszögletű boglárpajzs foglal helyet, melynek kék színű mezejét ezüst hullámos pólya osztja ketté. Az így keletkezett mezők közül a felsőben természetes színű gólya áll, az alsóban pedig lebegő aranyhal látható. A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű, hullámos szalagon mutatja a település ezüstbetűkkel írt nevét.

A címer magyarázata:

A pajzsmező felső részében, a kék mezőben álló, természetes színű gólya, mint az alföldi táj jellegzetes madara, nem túl gyakori címerállata a magyarországi heraldikának, éppen ezért példaértékű és hálás dolog, ha egy település szimbólumának választja.

A pajzsok elrendezése: egy háromszögletű zöld pajzson ugyanis egy arany szarvasagancspárt láthatunk, amelynek ágai egy kék boglárszínű pajzsot fognak két oldalról szorosan körül; a boglárpajzs és a zöld nagypajzs felső széle egybeesik.